Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

go mear leis.
    Do chuaidh an bhean abhaile agus nuair[?] a chuaidh sí abhaile ní raibh aon cuimhneamh aici ar an pinginn do chur go dtí Siobhán. D'ith sí cuid des na h-uibhe í féin agus a bhean agus a chlann. Do chuadar a chodhladh an oidhche sin agus nuair a eirigh Siobhán ar maidin d'ith sí bhreicfeast agus d'olmhuig sí í féin chun dul go dtí na piléirí agus d'imthig sí léi agus d'innis[?] sí an sgéal go léir do cheann acu mar gheall ar[?]an pinginn.
    D'éist sé léi go maith ach do bhí sé gáirídhe chuige féin mar ní raibh aon brígh leis sgéal a bhí aice á innsint do. Ní dubhairt sí teacht go dtí a thig féin in-aon-chor agus níor innis sí dho in-aon-chor mar gheall ar an [?] a bhí aice uirthe.
    Do tháinig na piléirí go dtí an tig chun an bhean agus do chuaidh Siobhán isteach i n-aonfheacht leó agus d'fhiafhruigh na piléiri de'n bhean cad a bhí déanta aice as an slí[?] agus dubhairt an bhean ná raibh fhios aice
    Máire Ní Chríodáin
    Máire Bean Uí Chríodáin