School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

gcaithfhidís féin dul amach as an dtig ar fad.
    Dubhradar go leigfhidís isteach iad agus sgannradh ortha. Chuaidh an beirt isteach agus do bhí ana áthas ortha agus do mhaireadar chompórdach le na chéile ar feadh leath-bhliain.
    Aon lá amháin do bhí troid mór acu agus do bhuaileadar a chéile agus dubhairt an bhean a tháinig chun cómhnuighe sa tig ar dtúis go rabhadh sí amach agus[?] ná tiocfhadh sí isteach go deó ach ní raghadh[?] a fear amach in-aon-chor agus do chaitheadh[?] sí fanamhaint istig ansan.
    Do socaruigheadh an troid san agus[?] tar-éis cúpla seachtmhaine eile do bhí troid eile[?] ag an bheirt a tháinig isteach sa tig ar[?] dtúis. Do rith an bhean abhaile agus d'innis[?] sí dá h-athair cad a thuit amach agus dubhairt sé gan dul leis a thuille.
    Nóra Ní Chéilleachair
    Tadhg Ó Chéilleachair