Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

dtí a h-athair anois.
    Do thug sé an biorán gruaige do ansan agus d'innis sí dho go gcimeádfeadh sé sin saor ó na daoine maithe é. D'innis sí dho ansan dul go dtí an Roilig agus an cómhra do chur síos ann agus an cré do chur síos air. Do thug sé an cómhrainn leis go dtí an Roilig agus do dhein sé poll mór agus do chuir sé an cómhra síos ann agus do chuir sé an cré anuas air.
    Nuair abhí an méid sin déanta aige do dhein sé fé dhéin an bhaile. Do chuaidh an cailín abhaile leis go dtí a h-athair. Do bhí ionghnadh air an athair nuair a chonaic sé í mar cheap sé gurbí sin a bhí sa leabaidh i gcómhnaidhe.
    Níor chreid sé í go dtí gur thaisbeáin sí an fháinne dho. Fáinne ab'eadh é abhí ag a máthair abhí marbh le tamall fada roimis sin.
    Do bhí an t-athair ag chur is ag
    Cáit Ní Shúileabháin