Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Bhi fear na chómhnuidhe i gCorcaig fadó agus sé an ainim a bhí air ná Seán Ó Tuama agus bhíodar ag dul ag sgoruidheacht gach oidhche.
    Oidhche amháin nuair do cuaidh sé ag sgoruidheacht agus nuair a bhí se ag teacht abhaile do thainig bean ar an bóthar cuige agus dubhairt sí tá an dona déanta agat anocht.
    Do bhí ana iongnadh air an fear agus dubhairt sé léi cad tá déanta agam. Ní neósfhad duit ar seise go dtí go ragadh tú abhaile anocht.
    D'imthig an fear abhaile agus nuair a cuaidh sé isteach sa tig do bhí a bhean marbh ar an t-úrlár. Má bhí iongnadh air an fear nuair do labhair an bhean leis do bhí i bhfad níos mó iongnadh ar anois is dócha,