Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

é dhéanamh.
    Nuair a chuaidh sí go dtí an Rígh do chuir sé isteach i seómra lán de thuige í agus dubhairt sé leí "dein ór den tuighe sin".
    Do cuaidh an cailín isteach agus do shuidh sí síos le h-ais an túirín agus do thosnuig sí ag gol go cruaidh.
    Do tháinig fear beag cúiche agus d'fhiafhruig sé di cad a bhí uirthe agus dinnis sí an sgeal di agus dubhairt sé cad a thabharfá dom dá ndéanfhainn ór den tuighe dhuit ar seisean.
    Dubairt an cailín leis go dtabharfhadh sí uaireadóir agus do bhí an fear beag sásta agus do thug sí an uaireadóir ach do thóg sí thar n-ais airís é.
    Uaireadóir ana dheas a b'eadh é agus uaireadóir luacmhar a b'eadh é leis é agus níor bha léi é a thabhairt uaithe ach sa deire do cuinig sí uirthe féin agus do tug sí do an
    Brigid Ní Donnabháin
    An Cheapach Thiar, Co. Chorcaí