Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhí file mór clú gaolach Eóghain Ruadh. Nuair a bhí sé óg do cuireadh ag obair é go dtí a ghaol éigin do bhí síos amach.
    Do thárla go raibh a uncail na chómhnaidhe i n-áit éigin ná raibh ró-fhada on áit sin agus lá dá raibh sé ag gabháil an bóthar do chonnaic sé an buachaill ruadh ar taobh an bhóthair istig de chlaidhe agus do bhí sé ag baint prátaí.
    Is greannmhar an rud é sin ar seisean leis féin, ach do chuirfhinn gheall go bhfuil gaol éígin agam leis an ógánach san istig.
    D'fhéac sé air agus do bhí sé ag cuimhneamh ar cé'r bé féin in-aon-chor nó cár bh'as é nó cad a thug ansan é agus cé dho go raibh sé ag obair do.
    Máire Ní Luasaig
    Cúil na Cathrach, Co. Chorcaí