Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí fear ann uair agus do bhí sé chómhnuidhe i mBéal-Átha-An-Ghaoraigh. Seán Ramhar a thugadar air mar bhíodh sé ag ól fuisge i gcómhnuidhe.
    Lá amháin do chuaidh sé go dtí an t-aonach[?] ag díol muca. Nuair a chuaidh sé ann d'iarr fear air an mór a bhí sé id' iarraidh ar na muca agus dubhairt sé ceithre púnt an ceann agus dubhairt an fear go raibh [?] ró-dhaor ansan d'imthig sé.
    Ansan do bhuail fear eile uime agus do bhuail fear saidbhir uime agus d'iarr Seán air an gceanneochadh sé a muca uaidh.
    Dubhairt an fear saidbhir go gceanneóchad agus do cheannuig sé na muca ar ceithre púnt an ceann. Ansan d'imthig Seán Ramhar isteach i dtigh tabhairne ag ól fuisge airís agus d'fan sé ann ar feadh an lae.
    Brighid Ní Donnabháin
    An Cheapach Thiar, Co. Chorcaí