Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann tímpeall ochtmadh bliadhain ó[?] shoin agus feirmeóir mór a'beadh é agus is iad na rudaí a bhíodh aige ar an bhfeirm caoire agus do bhaineadh sé an t-olann díobh gach aon bhliadhain.
    Do bhí sé ag déanamh go maith ar feadh abhfad agus aon bhliahain amhaín nuair a bhí bhaint díobh do ritheadar uaidh agus níor fhéidir teacht suas leó mar bhí i n-iomad acu ann.
    Spriúnloír mór a beadh é agus dho gach aoinne ag magadh fé, Fear óg i beadh [?] agus ní raibh sé pósta in-aon-chor. Ní raghadh ag scoruidheacht in-aon-chor ach nuair a bhíodh [?] an lae chríochnuighthe aige do raghadh sé a chodladh[?] agus deireócadh sé na suide go luath ar ar fad agus do bhíodh adharc aige á séideadh dúiseacht na cómharsain.
    Do bhí feirmeóir beag na cómndaidhe n-aice na háite agus do bhí sé cuibheacach agus isé an slíghe bheatha a bhí ag a chlann