Scoil: Baile Mhúirne (B.) (uimhir rolla 15346)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Donncha Ó Buachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Do rith sé fé sgáth chrainn. Ní raibh sé abhfad ann nuair a chonnaic sé fear ar mhuin capaill báin ag teacht an bóthar chuige.
    Do cheap sé ar dtúis gur duine den na cómharsain a bhí ann ach nuair a tháinig sé i n-aice leis dhein sé amach gur strannsaer a bhí ann. Nuair a tháinig an strannsaer chómh fada leis léim sé anuas den chapall.
    Do bheannuig an bheirt acu d'á chéile agus thosnuigheadar a' cainnt. "Cá bhfuil do thriall?" arsan strannsaer leis an bhfear eile.
    "Táim a' dul chun ruidín éigin a thuilleamh dom féin is dom bhean is dom chlann agus ní fheadar cá dtabharfad m'aghaidh".
    "An maith airgead d'fhághail?" arsa'n strannsaer a' cuir gáir, beag tirm as.
    "Ná dubhart cheana leat gur b'shin é