Scoil: Baile Mhúirne (B.) (uimhir rolla 15346)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Donncha Ó Buachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an choilig ach is fada ón áit seo Conndae Cill Choinnigh dubhairt an fear ná raibh sé thar a dó a chlog an uair sin. D'imthig sé leis go dtí Corcaig agus an oidhche san nuair a bhí sé a' teacht abhaile an oidhche san tháinig an bháisteach is na tóirtneacha i dtreo's gur chaith sé dul isteach go tig cómharsa.
    Tímpeall a dódhéag a chlog do thriomuig sé is chuaidh sé abhaile. Do chuaidh sé a chodladh dho féin is tímpeall a dó a chlog d'airig sé cnag ag an ndoras le na linn sin do ghlaoidh an coileach is do stad an cnag.
    An oidhche na dhiaidh san do thuit an rud céadna amach, do ghlaoidh an coileach is do stop an fothrom.
    An tríomhadh oidhche do thuit an rud céadna amach is do cheapfá an oidhche san go mbrisfí an doras agus nuair