Scoil: Baile Mhúirne (B.) (uimhir rolla 15346)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Donncha Ó Buachalla

féasta.
    Nuair a bhí an féasta i leath taoibh do tháinig an chóiste suas go dtí an doras agus thóg sé leis an seana bhean Tomás is a bhean agus do mhaireadar go seascair na dhiaidh san.
    Nuair a tháinig breoidhteacht an bháis ar an sean duine ní leogfadh se d'aoinne aire a thabhairt do ach Tomás is a bhean.
    Do chuir sé fios ar a bhean féin agus dubhairt sé "táim bhúr bhfágaint anois agus tá súil agam go maithfidh sibh go léir dom i dtaobh as go rabhas chómh dian ar Tomás agus b'é Tomás a fhág go seascair sinn i ndeire ár saoghail."
    Do fuair an sean duine bás agus do cuireadh go galánta é. Tar éis na socraide d'imthigh Tomás, a mháthair, is a bhean go dtí a bhaile fein agus do