Scoil: Baile Mhúirne (B.) (uimhir rolla 15346)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Donncha Ó Buachalla

Tomás a sgéal tríd síos agus conus mar a bhí sé pósta leis an bhean uasal.
    Do thug Tomás an fheirm saor d'á athair an fhaid a mhairfeadh sé "agus" ar seisean "caithfidh mo mháthair dul liom".
    Do chuir sé a lámh isteach na phóca agus tharraic sé amach lán a dhoirn d'ór bhreágh buidhe agus thug sé d'á mháthair é is dubhairt "tabhair chúgham culaith éadaig ó'n siopa idir uaireadóir is uile." D'imthigh an máthair léi agus ní fada go raibh sí thar nais airís leis an gculaith.
    Do chuir Tomás an culaith air agus gheallaim dhuit ná raibh sé na sheana Thomás a thuille ach bhí se na dhuine uasal ceart.
    An oidhche san do bhí fleadh is féasta acu agus do thugadar cuireadh do gach cómharsa teacht go dtí an