Scoil: Baile Mhúirne (B.) (uimhir rolla 15346)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Donncha Ó Buachalla

talmhan féin.
    I gcionn beagán aimsire do tháinig sé chuige féin airís. "Ó" arsa an tighearna talmhan "is dócha go rabhais trí na chéile i dtaobh as go dtánag sa annso ach más é sin an chúis, tá ana chathú orm agus agus níl puinn céille agat".
    "Ó, ní h-é sin an chúis i n-aon chor" arsa'n sean duine "ach nuair a bhíonn daoine a' dul i gcríonnacht is ana fhuiriste lagachar do theacht ortha". Bhí Tomás na shuidheachán féin i gcómhnuidhe agus fátha an gháire na bhéal.
    D'fhanadar mar sin chun go dtáinig aimsir codlata agus fuair an máthair coinneal agus do thaisbeain sí don tighearna talmhan a seomra codlata.
    Nuair a chonnaic Tomás an tighearna talmhan ag imtheacht as an