Scoil: Baile Mhúirne (B.) (uimhir rolla 15346)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Donncha Ó Buachalla

muna mbéadh do mháthair ní leogfainn isteach tu, do chuirfinn tu san áit na rabhais cheana".
    Do rith Tomás agus a athair na dhiaidh, agus an gunna ag an sean-duine do chómaineadar leó mar sin Tomás ag rith is an athair na dhiaidh go dtí go raibh tuitim na h-oidhche ann ach sa deire d'airig an sean-duine fothrom cóiste a' teacht suas go dtí an tig agus tháinig bean uasal amach as.
    Ba ghearr gur tháinig bean a' tighe go dtí an athair chun a rádh leis go raibh an tighearna talmhan tar-éis teacht chúchu ar a cuaird.
    Do dhearmad sé mar gheall ar Tomás, agus mar gheall ar na banbhaí do bhí chómh tógtha suas san leis an tighearna talmhan.
    Tháinig an t-athair isteach agus bhí ana bhruid air chun gach aon rud a bheith ceart aige i gcóir