Scoil: Carraig an Ime (uimhir rolla 4457)

Carraig an Ime, Co. Chorcaí
Seán Ó Luasa

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear darbh ainm an t-Athair Peadar Ó Laoghaire ann fadó agus comhnuigh sé i Lios Carraigáin. Sgríobh sé alán leabhra agus ortha san tá Séadna, Mo Sgeal Féin, Eisirt, Ár nDóithin Araon agus alán eile. Duine ana mhaith chun meadhchain do chaitheamh beadh Concubhair Ó Bruithneach ó Carraig-an-Ime. Fear maith chun meadhchain do thógaint beadh Mícheal Ó Céilleachair as Muinefliuch.
    Bhí fuireann i gCluan-Drochid timcheall 1890 agus do bhuadhadar ar gach fuireann a tháinig rómpa agus fuaradar Craobh na hÉireann san blian 1891. Siad seo na daoine abhí ins an fuireann:-Conchubhair O Laoghaire as Mághcromtha agus a dhá dhriothábhair, Domhnall O Céilleachair as Muinefliuch agus a dhá dhriothábhair. Conchubhair Ó Dúgáin agus a dhriothábhair as Glountáin. Domhnall agus Tadhg Ó Séadhgha as Cathair Biorán. Mícheal Ó Murcadha as Sgraithinárd. Mícheál O Caoil as Moulnathórna. Pádraig Ó Deasúna as Cúil-leCúsáin, Éamonn Breathneach, Moulna-gCruach, Donnchadh Ó Súileabháin as Carraig-an Ime.
    Daoine maithe i gcomhair rinnce beadh
    Diarmuid Ó Buachalla