Scoil: Caolchoill (uimhir rolla 16087)

An Chaolchoill, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Laoghaire

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí béas no nós ag na sean-daoine gan aon bhraon d'uisge salach d'fágaint istigh istoidhche...

(ar lean ón leathanach roimhe)
    ní raghadh sí thar doras amach ar lorg galún uisge no bacall mhóna gan an leanbh do bhreith léi, sé sin dá mba ná beadh aoinne aice chun aire do thabhairt do fhaid do bheadh sí amuigh. Dá mbéadh an tobar nó an chruach mhóna aon tamall ó'n dtig isé rud do dheineadh sí ná so:- "Do chasadh sí 'shawl ' timcheall an leinbh agus bhuaileadh sí chúiche ar a drom é. Acht nuair a bheadh na leanbhaí ró-óg chum iad do thógaint amach isé rud do dheineadh na máthaireacha ná fual do chaitheamh ar an gcliabhán. Deirtear ná tiocfadh éinne ó'n saoghal eile in aon acu maireacht do dhuine pé aos é dá bhfaighidís boladh an fhuail uaidh?

Peig Ní Luana" an bean feasa go raibh an trácht is mó uirri sa cheanntar so...

"Peig Ní Luana" an bean feasa go raibh an tráct is mó uirri sa cheanntar so agus nuair do mhair sí ní raibh sean-bhean ná sean-duine sa cheanntar ná go raibh aithne acu uirri, mar ní raibh duine aca nár thug cuaird uirri tráth éigin cum cómhairle d'fagháil uaithe. Sa Ghleann Gharbh iseadh do mhair sí agus seo sgeal d'airíígheadh na thaobbh. Ní hiad na daoine amháin do sgiobadh na Daoine Maithe leó do sgiobaidís na beithíg agus na capaill leó.
    Bhí fear ar an mBárrlinn nuair do mair Peig. Murty Ó Cróinín dob ainm do. Bhí na beithíg 'ghá gcailleamhaint air agus dá leanfhadh an sgeál