Scoil: Caolchoill (uimhir rolla 16087)

An Chaolchoill, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Laoghaire

1. (gan teideal) (ar lean)

D'airigheas m'athair ghá rádh gur bhuail bean siubhail isteach chúca tráthnóna...

(ar lean ón leathanach roimhe)
    dá mbeadh sibhse ceathramhadh uair a 'cluig mós déideanaighe ag teact ó Chorcaig an oidhche sin go mbeadh sibh i lár an chatha agus ní fios cad é an críoch do bhearfhad sibh. An carn glóthaighe do chonnaicís-se ar an fhuil do duirteadh an oidhche roime sin baluighthe agus nuair do fuair na ba "bolad" na fola gur dhirígheadar ar a chéile do mharbhúghadh

Bhí béas no nós ag na sean-daoine gan aon bhraon d'uisge salach d'fágaint istigh istoidhche...

Bhí béás no nós ag na sean daoine gan aon bhraon d'uisge salach d'fáaint istig istoidhche, an t-úrlár do scuabadh agus na cupáín ná báísíní agus na soithíghe go léir do bheith nighthe glan acu, agus na cathaoireacha agus na suidistíní do chur siar ó'n dteinne. Bhíodh an próca lán de uisge glan aca agus gach nídh réidh agus ollamh do's na daoine maithe dá dtagfhaidís isteach.
    Dubhairt an bhean feasa so nár cheart d'aon bhean tíghe ná einne eile sa tig an tuisge salach do stealladh amach ar fuid an hacaidh tar eis tuitim na h-oidhche mar "n'fheadairís" ar sise "cé beadh ag gabháíl thar doras." Dubhairt sí gur minic go bíodh anamnacha bocta amuigh ag braith ar theacht isteach agus gur minic leis go mbeadh beirt no triúr des na daoine maithe bféidir ag gabháíl thar doras san am