Scoil: Caolchoill (uimhir rolla 16087)

An Chaolchoill, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Laoghaire

1. (gan teideal) (ar lean)

Cois teine nách mór gach oidhche san nGeimhreadh nuair bhíodh na buachaillí bailighthe le chéile...

(ar lean ón leathanach roimhe)
    agus bean feasadh a tugtaoí uirrí. Ó bheith i gcuideactan na nDaoine Maithe is eadh do bhí fios aici ar gac rud agus gach nídh. Nuair bhíodh sí amuigh na dteannta istoidhche bhiodh uirri bheith cos-noctuighthe agus ní bhíodh saoghal suiarc aice. Trí's na sean-casanaibh iseadh do ghabhaidís de gnáth. Bhíodh aiteann, driseoga, agus sgeacha fásta ar cuid des na sean-chasanaibh seo agus dá mbeadh an bhean feasa ag cur stailc suas agus ag rádh i gcoinnibh siúbhal ar na casanaibh, ní bhídís i bhfad ag baint an stailc aiste. le gabhail do dian mhaith uirri.

D'airigheas m'athair ghá rádh gur bhuail bean siubhail isteach chúca tráthnóna...

D'airigheas mo athair ghá rádh gur bhuail bean siubhail isteach chúca tráthnóna agus buachaill a bhí tímcheall fiche bliadhain daois in aonfheacht léi. Mac di do beadh an buachaill. D'iarr cead bheith istig i gcóir na h-oidhche agus tugadh di é. Tigh beag do bhí acu agus gan ach doras amháin leis. agus tímceall a h-ocht a chlog istoidhche do bhain sí geit asta nuair adubhairt sí leó dá dtagadh einne acu go dtí an chistin i lár na hoichche gan aon iongnadh do dheanamh di féin abheith imthighthe acht go mbeadh sí thar nais arís sar a dtagadh an lá. Annsan d'innis sí dhóibh gur bean feasa í agus dá nglaodfhaidís - na daoine