Scoil: Caolchoill (uimhir rolla 16087)

An Chaolchoill, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Laoghaire

1. (gan teideal) (ar lean)

(ar lean ón leathanach roimhe)
    na Cathrach é. Díol sé as an oidhche sin agus thug se gnó do chailíní an tighe amáireach mar níor taisbéanadh do aon áit go bhfeadfhadh duine suidhe dá mbead pian na bolg agus rith thríd. Thug sé an oidhche ag cuardach d'áit éigin go bhfeadfhadh sé suidhe act má dhein do theip glan air aon áit d'fagháil ná d'aimsiúghadh agus bhí gach áit dár shiubhal se bréan salach na dhiaidh. Geallaim duit nár fhan sé le ná soinseáil ar maidin. Ní túisge fuair sé an doras oscailte ná phreab sé amach agus thóg gach cómhgar ag deanamh ar a bhaile dhúthcais.
    Nuair fuarathas amach go raibh sé sa bhaile arís ghlaoidh na buacaillí sa chómharsanact isteach chuige oidhche. Bhíodar ag cur tuairisge na Cathrach air, ag fhiafruighe chonus do thaithn na mná agus na cailíní leis, ciacu dob fhéarr na cócairí san gcathair nó cócairí Baile-Caisleán Bhearna. Chonnaiceadar sar abhfad nár éirig an turus go dtí an cháthair ró-mhaith leis.
    "Bhel" arsa Conchubhar sa deire nuair do bhí sé cortha ó bheith 'á cheistiughadh - "tabharfhadsa cómhairle d'einne agaibh-se go mbeidh sé de mí-ádh air dul go Cathair-Corchaighe aon uair gan dul isteach san dtig ósta 'na rabhas-sa. Má théidheann sibh isteach ann agus go n-iarrfar orraibh pláta súip d'ól. dhein é ól - nó mar a nólfar é - tiocfar orraibh i lár na h-oidhche agus sáthfar suas nbúr dtóín é.