Scoil: Caolchoill (uimhir rolla 16087)

An Chaolchoill, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Laoghaire

1. (gan teideal) (ar lean)

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Chaith sé amach ar an mbórd é. Bhí triúr ban ag suidhe chum búird na theannta agus nuair a chonnacadar cad do dhein sé bhí gráin acu air. D'eirigheadar ón mbórd gan greim eile do bhlaiseadh agus d'fágadar an tseómra.
    Cheap Conchubhar gur biad so nósa muinntear na Cathrach agus deirigh sé ón mbód agus siúd amach na ndiaidh é. Ní fios ar bhlais sé greim bídh an lá san.
    Do thárla go raibh san dtig ósda ceadna fear do bhí chómh breóidhte sin nár bhféidir é thógaint go dtí an dtraslann. Thagadh dochtúir isteach á fheiscint gach lá agus thagad banaltra isteach gach oidhche chum aire do thabhairt do. Chuaidh Conchubhar a chodladh tímceall a deich a chlog agus is ró geárr do bhí se i leabhaidh do nó gur tháinig an banaltra isteach san tseómra codhladhta 'na raibh sé. Banaltra nuadh dob eadh í agus bé seo an chéad oidhche aice agus síl sí gur sa seómra seo do bhí an fear breóidte.
    Thóg sí an t-éadach leapthan anuas de, diompuig sí ar a cliathán é agus thug sí a aghaidh ar an bhfalla agus dárduig sí suas a léine dá dhrom. Bhí mias uisge a bhí lán de sobhal aice, agus uirlis cosamhail le píob ná láimh. Chuir sí gach braon den "prugóid" a bhí sa mheis isteach na bholg leis an bpíbh. Ní gádh innshint cionus a dhein sí é sin.
    Níor cuir Concubhar giocs ná miocs as fhaid a's bhí sí ghá dheanamh mar cheap sé gur cuid de nósa