Scoil: Caolchoill (uimhir rolla 16087)

An Chaolchoill, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Laoghaire

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sar a dtáinig an Nodhlaig bhí na ceithre cínn sínte. Do mhairbh an duig na cheithre cínn agus d'fhéadfhainn a rádh leat a gharsúin nár rugas ar púnt le chéile dhá uair im láimh riamh ó shoin"
    Sin é an sgéal d'innis an sean duine seo dom arsa m'uncail. Bhí na sean daoine go fial agus go fáilteach. Ní raibh duine aca na raibh Aitheannta Dé agus an Teagasc Críosdaidhe de ghlan mheabhair aige. Daoine dobh eadh iad go raibh a lán cráibhtheacta ag baint leó act chreid gach duine dhíobh nách mór ná raibh ádh ná ráth na séan ar aoinne riamh nár choimeád airgead do fuarathas ag cailleamhaint. Bféidir an ceart do bheith aca.
  2. Bhí fear na cómhnuidhe le nár nais sa Bhárrlinn[?] Bhí sé na shean-duine suas le cheithre fichid bliadhan agus mise im gharsún scoile. Diarmuid Ó Shúilleabháin dob ainm do act Diarmuid a Craith do thugaimís[?] air mar ceann de's na Craithígh dob eadh é.
    B'iongantach an seanachuidhe é. Ní raibh aon oidhche dhá dtagadh sé ag scoruigheact chúghainn ná bíodh sgéal nuadh éigin le h-innsint aige, Agus nuair ná bíodh sé ag innsint sgéil, bhíodh sé ag canntain amhráin dúinn no ag innsint i dtaobh
    1. am