School: Doire Chonaire (roll number 4845)

Doire Chonaire, Co. Chorcaí
Éamonn de Paor

1. Doire Chonaire is ainm dom bhaile. Ar Barúntacht Béara agus i bparóiste Bonán atá sé suidhte. Tá deich dtighthe ann anois agus roimis san bhí ocht dtighthe déag ann. Dían tuighe a bhí ar gach aon dos na tighthe fadó agus tá dían slinne ar gach tig acu anois acht aon tig amháin.
    Tá cúigear duine ós cionn seachtmhóga blían. Níl an Ghaoluinn acht ag beirt acu Tadhg Ó Crúadhlaoich agus a bean, Peig. Tá síad abálta scealta d'innsint.
    Níl aon sean-chabhlach ann agus níl aon chuid den talamh fé choill. Tá abha ag rith tríd agus an ainm atá uirthe ná an Abha Mhór.
    An Sloinneadh is coitchianta atá ann ná Súileabháin.
    Lúadhadh ainm na h-áite in amhrán, "An t-Úbhall". Chúm Murty Learaí ó Eadargóil é. Ritheann sé mar seo:- "Do