Scoil: Doire Chonaire (uimhir rolla 4845)

Doire Chonaire, Co. Chorcaí
Éamonn de Paor

Ar an leathanach seo

1. Loch-Dhá-Bhall is ainm don bhaile seo. I bparóiste Eadargóil agus i mbarúntacht Béara atá sé suidhte. Tá sé tighthe ann anois - ceithre tighthe cinn slinne agus dhá cheann tuighe, agus bhí seacht dtighthe déag ann roimis an Ghorta.
    An Sloinneadh is coitchianta atá ann ná Súileabháin.
    Tá triúr duine ós cionn seachtmhóga blían ann, Seán Óg agus 'Ellen', a bhean agus 'Paddy Joe'. Is féidir leó scéalta d'innsint. Níl aon sean-chabhlach ann. Níl aon chuid de'n talamh fé choill agus tá an talamh go h-olc.
    Níl aon aba ann acht dhá loch. Bádhadh beirt bhúachaill ann fadó. Chúadar amach lá amháin núair a bhí an líontighe imthighthe chun Aifreann agus d'iompuig an báidín ortha agus