Scoil: Doire Chonaire (uimhir rolla 4845)

Doire Chonaire, Co. Chorcaí

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear 'na chómhnuidhe i loch-dhá-bhall darb ainm Peadar a' Chraith...

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Seán a' Chraith ón Doirín í agus do pósadh í le sin.

Fadó núair a bhíodh na daoine ag pósadh tímcheall naoi nó deich a chlog thagadh alán búachaillí óga isteach agus bhíodh éadach ortha mar búachaillí an dreóilín. Bhíodh seana éadaí ortha agus bhíodh alán ribíní ag sileadh síos úatha agus bhíodh croiceann gabhair agus dhá adhairc mhóra ortha. Bhídís ag ithe agus ag ól ar feadh na h-oidhche. Ní bhíodh aon aithne ag fear an tíghe ortha mar bhíodh a n-aghaidh go léir dubh le súit go dtí an maidin. Bhídís ag rinnce agus amhránaidheacht agus annsan ólaidís deoch leanna. Ní bhíodh mórán fáilte ag fear an tíghe rómpa.