Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

Ar an leathanach seo

1. Is é an madaruadh an t-ainmhidhe is glice dá bhfuil timcheall na h-áite seo. Dá gcathadh duine cloc leis i gcaitheamh an lae, tiocfidh sé cuige san oidhche ag goid na gcearc agus na géana, agus tógfadh sé iad ós cómhair do shúil i gcaitheamh an lae. Tá na girrithaigh go flúirseach tímcheall na h-áite seo. Ritheann siad i bhfad níos fearr i gcoinnibh an chnuic ná le fánaigh. Iomarashcálann an girrfhiadh é féin san aithin i dtreó go raghadh na deilgneacha in acrann in a chuid fionnadh agus annsan bheadh sé ana dheacair do dhuine breith air mar raghadh na deilgneacha tríd. Dá mbheadh gearbha i gceann leinbh deirtí go bhfuil leigheas i gcroicheann girrfhiadh dó acht é chuir anuas air.
      1. cleachtas an leighis
    Máire Ní Chruadhlaoich
    Liathchoill, Co. Chorcaí
    Mícheál Ua Chruadhlaoich
    46
  2. Dá mbearfadh éillín an chéad ubh Aoine an Cheasta thugadh na sean daoine 'na bpóca é Domhnach na Casga go dtí an Aifrion. Bheadh leigheas ann do adhbhar acht é chimilt do trí nó naoi maidineacha. Leigheas eile do adhbhar [?] at a bheadh ar thaobh scórnaigh iseadh an taobh a bheadh thíos do lichín glas a chimilt de trí nó naoi n-uaire.