Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

Ar an leathanach seo

1. Bhí seana scoil i Leith-choill fadó. Botháinin na h-abhann a ghlaodhtar air agus a ghlaodhtar anois air leis. Bhí bloc fada leathann ar thaobh na teine chun suidhe ann agus siustín deas déanta de thuighe ar an dtaobh eile. Is ar an síustín seo a bhíodh an Máistir 'na shuidhe.
    Bhí faill mór ar thaobh an tighe (cuidh de'n falla do b'eadh é) mar clár dubh aige. Bhí fear á dhiarruig an faill seo á thabhairt leis mar fardhoras cun tighe nuadh acht theip air. Bhíodh múintear na h-áite a rád go leanfadh na daoine maithe é sé sin an máistir agus a chuid scoláirí.
  2. Tímcheall dachad blíadhan ó shin bhí scoil fé bhun Chathair ar an dtaobh thíar de Tráchaiseal 'na mbíodh daoine mór- [?] na h-áite seo ag foghluim rínnce ann. Bí beir fhear mar mháistir ann agus sé an ainm a bhí ortha ná Padruig Ó Gráda ó Rosg agus tá sé 'na beathaig fós agus O Laoghaire a bhí ag siúbhal ó áit go h-áit. Bhíodh Pádruig Ó Gráda ag seimhint an béílín agus bí Ó Laoghaire mar mháistir rínnce acu.
        1. foirgnimh
    Peig Ní Súileabháin