Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    té agus an mhéas in a nighe sí na cosa chúaladh sí é sin ag corr uídhe tímhcheall an t-úarláir agus na sídhe 'a líonadh le h-uisce agus bhí muínntir an tíghe go léir 'na gcodhladh ach an bhean. Núair a bhí soílse an laé ann, d'eirig an bhean agus d'imhthig léi go dtí an chistin
    Do leath a súile uirthi núair chonoic sí an t-uisce a chaith sí amach roimh dul a chodhladh sa mhéas arís agus an teine ar lasadh. Thosnuig sí ag scread aig núair d'fheach sí ins an mbórd. Bhí an bhreicfeast ollomh agus té istig ins na cupáin agus siuicre agus bainne ann. Ghlaodhaig sí ar an líon tíghe agus léimeadar amach as na leapan agus thanadar chuiche agus bhíodar ag gáirídhe fúithe mar ní fheaca siad na cupaín ar an mbórd ná an teine ar lasadh ná an mhéas lán d'uisce agus cheap siad ghur ar buille a bhí sí ach níor b'eadh
    Cáit Ní Chonchubhair
    Nóra Bean Uí Chonchubhair