Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an bhóthair a thagann báid uaisle Gleanngaebh i dtír agus tagann na daoine aníos an bóthar ag dul súas go bárr Gadhail. Deineadh bóthar sa Ghleanngarbh tímpeall céad blain ó shin go nglaodhtar bóthar "Cairig a Mhaide" air. Bhí sé 'ghá déanamh sa droch-shaoghal agus bhí fir ón mbaile seo ag obair air. B'é an tam a bhí chun dul ag obair ar mhaidin nó eirighe gréine agus luigh gréine am stad. Bh'é an págh a bhí ann an uair sin ná ocht bpingine sa ló.
    Tá cómgar ag dul ó Dhoireancharn go Leitheal agus tá sé ana úsáideach des na daoine mar tá ana tímpeall sa bhóthar. Tá casán cómhgar eile ag dul súas tríd Caoligalán go dtí an seana bhóthar agus sin é an casán a bhí ag na daoine ag dul go dtí an t-Aifrean sa t-seana sheípéil.
        1. infreastruchtúr poiblí
    Cáit Ní Shúilleabháin