Scoil: Béal an Chrobháin (uimhir rolla 11023)

Béal an Churraigh Bháin, Co. Chorcaí
Tadhg Ó Cathasaigh

Ar an leathanach seo

1. Tá roilig amháin i gCillecaitiarainn agus cuirtear daoine innti go dthí an lá indiu. Tá croth ceárnógach uirthi agus tá sean-fotrach le feiscint innti fós. Cuirtear daoine san fothrach leis agus tá an talamh go léir mór-thímcéall air leibhéalta. Níl crann ná tor ag fás innti acht tá sé go léir lom. Tá seana-cros déanta de cloich ilár na roilige agus tá sean-tumbha ann leis.
    Tá trí roilg i mBaile Caisleáin agus tá ceann aca díomhaoin le fada. Tá ceann eile ins na h-Aillighthe agus do bhí árthach cun uisge beannuigthe do choimeád, ann. Do thóg an sagart é agus an lá 'na dhíaidh sin do tógad cun na roilige arís é. Do thóg sé súas arís é agus do tógadh thar-nais é agus do cuireadh poll ann. Tá sé ann fós sa roilig ceadhna.
    Cuirtear leanbhaí gan baiste in áit ar a dtugtar an chílíneach. Cuirtear cuid des na daoine sa pharóiste i roilgí íasachta, cuir igcás, go raibh duine ó Cillecaitíarainn marbh agus go raibh athair nó máthair an duine sin curtha i mBaile Chaisleáin Béarra caithfí an duine sin do chur i mBaile Chaisleáin leis.
    Aine Ní Úrdail
    Muiris Ó Úrdail