Scoil: Béal an Chrobháin (uimhir rolla 11023)

Béal an Churraigh Bháin, Co. Chorcaí
Tadhg Ó Cathasaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    teachtaire don rí á rádh muna leighfeadh sé an Gobáin agus a mhac saor go mairbheochadh sí an prionnsa. Do leigheadh agus ansan do chuaidh an prionnsa thar-n-ais.
  2. Béal An Crobháin a tugtar ar an gceanntair in a bhfuilim im chómhnúidhe. Tá ocht tighthe san áit anois agus tá mórán Gaedhilge aca agus do bhí tímcheall fiche-naoi ann fadó. Laoinsigh an sloinneadh is coitthíannta atá ann. Níl acht tímcheall triuir daoine ós chionn a seachtmhó blian san bhaile anois. Ni féidir le cuid aca sgéal d'ínnsint i mBéarla acht tá an Gaedhilge go blasta aca.
    Béal an Choraigh Bháin an ainm cheart atá ar an áit. Tá sé suidhte i pharoiste Cill Caitiárainn agus tá sé sinn suidhte i mbarúnacht Béara. Tá ceithre tigh de Loinsigh ann, dhá thig de Mac Chárthaigh, tigh amháin de Úrdail agus tigh amháin de Mhurcadha. Isé na
    Aine Ní Úrdail
    Muiris Ó Urdail