School: Béal an Chrobháin (roll number 11023)

Béal an Churraigh Bháin, Co. Chorcaí
Tadhg Ó Cathasaigh

1. (continued from previous page)
    cré buidhe ar nós luaithrighe agus ansann glaodhadh "Feít Bhuidhe air. Tá áit eile annsó ar a glaodhtar Doire Olla. Tá tobar Naomhtha ann agus teigeann daoine ann cun turusanna a dhéanamh mar maitheas na súl. Tá sgeach gheal ag fás ós comhair an tobair amach. Deirtear go raibh "dall" ins na hAillithe agus oidhche amáin deineadh taidhreamh do. Ceap sé go raibh sé san áit seo ag deanamh turus. Cúpla seachtmhain na dhiaidh dinnis duine éigin do go raibh an áit so ann. Ní raibh fhios aige go raibh an turus annso. Tháinig sé agus dhein sé an turus. Tughadh radharch a shúl thar nais do. Ta cloch ar bhárr an chnuich agus glaodhtar "Cloch an airgid" air. Deirtear gur fuaradh airgeadh sa cloich sin. Sin é an fáth gur glaodhadh an ainm san air.