Scoil: Béal an Chrobháin (uimhir rolla 11023)

Béal an Churraigh Bháin, Co. Chorcaí
Tadhg Ó Cathasaigh

Ar an leathanach seo

1. Tímcheall na blíana ocht-déag-dachad a dó, bhí ghorta mór thímcheall na haite seo, agus na daoine a bhí ann bhíodar ag dul i luige leis an ocras. Leite a bhíodh mar bíadh an aimsear sin aca. Ní raibh sé sin aca ró mhinich mar ní raibh an t-airgead aca a ceannóchadh í.
    Lá amháin do bhí na daoine a bhí istigh in Innis Fear-h-árd ag fághail bháis leis an ohcras. Oiléan isteadh é sin atá suídhte ar an dtaobh thiar do Cillcaitiarrainn agus tháinigrthach le bíadh chúcha. Nuair a tháinig na daoine amach as an árthach cuadar go dtí na tighthe agus nuair a chúadar isteach bhí leath na daoine marbh leis an ocras. Ó Blá Chlíath a beadh an t-Árthach agus Mr. Payne an ainm a bhí ar an Tíagharna a bhí ar an áit. Annsan tháinig árthach le ór agus ó Shasana a tháinig sí sin agus smugal-árthach ab' eadh í sin. Ó Dhomhan ab' ainm don captáen a bhí uirthi agus cuireadar trúine óir a bhfolach i dtráigh éigin. Bhí gaiscídheach san arthach sin agus fúair sé bás.
    1. am
    Pádruig Mac Charthaig