Scoil: Urhan (C.) (uimhir rolla 12260)

Iorthan, Co. Chorcaí
Eimile Ní Urdail

Ar an leathanach seo

1. Bhí sean-lanamhain ann fadó agus bhíodar an-chríona nuair a rugadh leanbh mic dóibh agus bhí "brand" ar a éadan go mbeadh sé pósta ag inghean an Rí. Chualaidh an Rí go raibh a leithéid ann agus tháinig sé fé 'na dhéín. D'iarraidh sé do'n tsean-lanamhain ar leó féin an leanbh. Dúbhradar gur leo. Dúbhairt an Rí leo go dtógfadh sé féin an leanbh agus go dtabharfadh sé an oiread san airgid dóibh; gur bhfearra dóibh an t-airgead ná an leanbh; 'san am go mbeadh an leanbh suas 'na fhear go mbeadh an bheirt aca caillte; an méid airgid a thabharfadh sé dóibh go gcoimeádfadh sé an fhaid a mhairfidís.
    Ba dheachair leo tabhairt isteach scaramhaint le n-a leanbh agus i ndeire na scríoba dúbhairt an mháthair go dtógfadh sí an t-airgead agus do thugadar an leanbh do'n Rí.
    Thóg sé leis abhaile é. Fuair an Rí bosca. Chuir an leanbh isteach san bosca; Chuir sé clúdach air agus scaoil sé an bosca leis an tuile.
    AT0461: Three Hairs from the Devil's Beard
    AT0930: The Prophecy