Scoil: Urhan (C.) (uimhir rolla 12260)

Iorthan, Co. Chorcaí
Eimile Ní Urdail

Ar an leathanach seo

1. Bhí buachaill ann fadó agus ní raibh ag a athair ach é. Oidche amháin chuaidh sé amach, bhí sé amuich ró deanach. Nuair bhí sé ag teacht abhaile do connach sé spridh, agus do lean sí é agus do bhuail sí é ar a dhruim.
    Cupla lá na dhiaidh sin, bhí sé ag obhair, agus fuair sé pian in a drom. Bhí sé ana bhreóithe cúpla lá. Dubhairt a athair leis go raibh sé ag obhair ró cruaidh mar ní raibh fhios aige cad a bhí air.
    Oidche amháin tháinig Máire Ní Mhurchadha isteach. "Seadh ar sise" cad tá ort anois a buachaillín an chuimhin leath an oidche gur bhuail an sprid thú." Dubhairt sí le na athair nárbh a mhac a bhí ann in aon cor ach sprid, agus ní faca an fear a mhac airis na diadh sin.
    Úna Ní Shíochtháin
    Cathair Choinn, Co. Chorcaí