Scoil: Urhan (C.) (uimhir rolla 12260)

Iorthan, Co. Chorcaí
Eimile Ní Urdail

Ar an leathanach seo

1. Bhí triúr dearbhrátharacha ann agus d'imthigheadar an triúr in einfheacht ag cuardach a maireachtaint.
    Dubradar le na chéíle bheith ar an gcrois seo áirithe i gcionn bliana feachaint cé acua bhfearr a dhéanfadh.
    I gcionn na bliana do ghluais gach aoinne acu dé dhéin na croise ag teacht abhaile dóibh. Nuair a thánadar go dtí an crois do chuireadar cainnt ar a chéile agus d'fhiafruigheadair dá chéile an mór a bí spártha acu t'réis na bliana.
    "Ní'l aon nídh agam sa" arsa duine acu. Ní'l aon leath phingin agamsa" arsa duine eile. Ó fhéach, tá an méid sin spártha agamsa" ar san tríú duine.
    Cad a dhein an bheirt ná raibh aon phingin achu ach an dhá shúil do phiocadh as fear an airgid agus a phóchaí do phiocadh annsan. Do chuireadar isteach sa choill annsan é agus d'fhagadar ann é.
    Amach san oidhche dho, do chuala sé na priacáin ag cainnt le na
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)