Scoil: An Chathair Mhór (uimhir rolla 13249)

An Cnoc Rua Láir, Co. Chorcaí
Donncha Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhí Domhnall geall le claoidhte ag an Sasanach bhí a phictiúir thuas i ngach áit in Eirinn acht i gCiarraidhe. Agus é ar bhádh na Scealge tháinig cúig cinn d'átharaighe an tSasanaig timcheall air.
    "Fuilig bheith gabhtha", ar siad leis.
    "Táim toiltheamhnach leis", arsa Domhnall, "acht tagaidh annso ar bórd cúgham go mbeadh deoch fhíon' againn sar a dtógfaidh sibh mé"
    Chuadar ar bórd agus dubhradar leis na mairnéalaí a bhí sa phinnasaí aca dul thar nais agus fanamhaint go nglaoidhfidís féin ortha.
    Chuadar thar nais. Ní rabhadar abhfad ag ól an fhíona nuair a cheangal Domhnall iad agus chuir sé fé h-aistíbh iad. Nuair a thuit an oidhche annsan bhí leath bharaille taraig ar bórd ag Domhnall agus do las sé é agus do leig sé go breágh réidh san uisge é agus do mhúc sé a sholas féin agus siúd ó dheas thrí Súinte baoi é agus as san go Cuan na Cruinne sa Spáin.
  2. Cuan na Cruinne (Corruna)
    Seasamh ag geata Tig na mBocht i mBaile Caisleáin Bhéarra agus féac díreach ó dheas thrí Bhéal a' Chuain agus tá Cuan na Cruinne sa Spáin i n-aon líne leó araon-díreach ó dheas.
  3. Bhí fhios ag Muinntir Bhéarra go raibh Domhnall marbh sar a bhfuaradar aon sgéal ó'n Spáin. Do ghaibh an ghuth tríd an speír thar phairceanna an Fhoghmhair agus 'sé dubhairt an guth:
    Iarla Faoide agus Rí na Díseart agus Dún na Baoi na seólta;
    Tighearna tíorthach, biadhmhar, bruigheanmhar,