Scoil: Oileán Baoi (Dursey) (uimhir rolla 13138)

Oileán Baoi, Co. Chorcaí
Eoghan Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Deirtear ná raibh ach tig amháin i dTig - Lic - a- Finne an uair sin agus gur ó'n dtig sin a fuair an baile an ainm. Tá leac mhór ag binn a' tighe, agus níl ach cúpla bliadhain ó shoin ann ó thuit an tig úd. Tá sé mar cró anois.
  2. Fadó bhíodh daoine ag teacht go dtí an oileán so a tógaint leanbhaí leo. Bhí bean áirighthe 'na cómhnuidhe in áit éigin san oileán agus bhí beirt leanbh aice. An tráthnóna airighthe so tháinig beirt fhear chun iad a sgiobadh leo. D'imthig an bhean agus do thóg sí na leanbhaí léi siar go Ceann Baoi go dtí áit eign i Maoil Bheag go dtugtar Faill 'Curtin air. Tá leac mhór ann agus tá oscailt bheag fé agus tá áit mhór fhairsing istig. Thug sí na leanbhaí léi isteach agus uair éigin san oidhche tháinig an bheirt agus iad a' cuardach
    " Saoraim-se an tig so anocht , a Chlann Ó, " ar sise leis na leanbhaí istig