Scoil: Clochar na Trócaire, Ros Ó gCairbre (uimhir rolla 14813)

Ros Ó gCairbre, Co. Chorcaí
An tSr. Áilbe

Ar an leathanach seo

1. 1. Lus na gCnámh: (Comfrey) An luibh seo do bheiriú, ceirín de dhéanamh dhi, agus í chur ar chois leointa, nú ar aon chuid eile don chabhail a bheadh leointe.
    2. Miont Fiadhain: (Mint) Do bheiriú agus an t-uisge a scagadg i soithigh eigin agus é ól. B'in leigheas ar thinneas goile.
    3. Ruithéal Ríogh: (Herb Robert) Leighisfeadh té déanta den luibh seo bbreoidhteacht ae.
    4. Biolar Trágha: Té do dhéanamh leis an gcarrán bú biolar tragha (Scurvy grass) agus é ól. Leighiseann sé dathacha.
    5. Cluas Liat: (Coltsfoot) Té d'ól a bheadh déanta de'n eidhean nú cluas liath, leighiseann sé aidíd na seamhóg.
    6. Bruitíneach: Aoileach na gcaorach do bheiriú i mbainne agus an deoch d'ól.
    7. Losca: Ceirín de bhualtraigh do chur ar an áit loiscithe.
    8. Craosgalar: (Thrush) Duine d'fhághail a béarfaí t'réis báis a athar agus anál an duine sin do shéide seacht n-uaire
      1. cleachtas an leighis