Scoil: Tóchar, Dunmaonmhuighe (uimhir rolla 7270)

An Tóchar, Co. Chorcaí
Riobárd Mac Peadair

Ar an leathanach seo

1. File do beadh Diarmuid agus uair amháin do dhein sé rud éigin as an slige. Chualadh an sagart é agus cur sé mallacht air agus ar einne a labharfadh leis. Tánaig Diarmuid go dtí an teampall ag eisteacht Aifreann Domhnac Tánaig an sagart amach ag crocadh uisge coisrighte ar na daoine a bhí i láthair. Do chonnac sé Diarmuid agus dubhairt sé "Tá tú annso a dhiabhail." "Tá sé agat", arsa Diarmuid "agus na tugad Dia tairbhe duit". "Ní fheadraígi na gur leis an fiach dubh atá ag gabhail tharm atáim ag cainnt" ar san sagart. "Innis dom anois cathain a thiochfaidh an caint do'n fiach dubh agus maithfidh mé dhuit"
    An go dtagaidh Míol mór ar an mbeinn mhóir
    An go dtagaidh an Fhrainnc ar Sliabh luig,