Scoil: Doire Clathach (Derryclough), Drom Dhá Liag (uimhir rolla 11931)

Doire Clochach Íochtarach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Firbisigh

7 - AN SIOGÁN
    Áit a beadh é seo cun an coirce a coimeád san iothalann taréís an bualadh. Is mar seo a deintear é. Cuirtear roinnt clocha, no aiteann no raithineach ar an dtalamh i bhfuirm ciorcail. Cuirtear tuighe anuas air agus annsan málaí. Annsan deintear súgán an téagartha an reamhar agus cuirtear mór tiompall na cloca é. Cuirtear an coirce i lár na h-áite annsan agus dris mar a bhíonn an coirce ag eirighe cuirtear súgán eile tiompall air. Bíonn an coira (?) seo a fáhtar san siogán ar feadh an gheimhridh i bhfad nios fearr igcóír síl ná an coira a cuirtear san sgioból.
    Clúduightear an siogán le tuige agus cuirtear sugáin air agus nuair a bhíonn sé críochnuighthe cuirfead sé Cruiceogh i gcuimhne dhuit.
    Ní hé gach aoinne atá in
    Eamonn Mac Firbisig