Scoil: Doire Clathach (Derryclough), Drom Dhá Liag (uimhir rolla 11931)

Doire Clochach Íochtarach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Firbisigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    úmhal é chun gach aon nídh a dhiánta chaith sé droch amhrais air láithreach agus chuir sé a mhéar fe'n a dheas géill mar do geibheadh Fionn fios nuair a cognóchadh sé a mhéar agus do fuair sé amach go gcuirfeadh sé cun trioblóide é.
    Do thosnuig Fionn ag cuimhneamh connus do cuirfeadh sé chun báis é. Ar maidin amáireach fuair sé peidhre capall agus céacht agus do chuir sé ag treabhadh é sa móintean so, do bhí ar bhruach a locha go gcuirfeadh an phíast sa na daoine chun báis.
    Bhí se ag treabhadh leis ar maidin agus ba bhreágh an díol ar é dfeuch sé tiompall air, culaidh sé an fothram go léir. do chonnaic sé an phiast ag fágáilt an t-uisge. Bhí sí ag déanamh fén a dhéin. do chrom sé agus do tharraing sé iall ar a bhróig. Bhain sé trí crotha as
    AT0513A: Six Go through the Whole World
    Eamonn Mac Firbisig