Scoil: Clochar na Trócaire (Convent of Mercy)

An Sciobairín, Co. Chorcaí
Na Siúracha

Ar an leathanach seo

1. Do cuirti na nósanna seo i dtaithighe Lá Bealthaine i gCatharach tímcheall caogadh bliadhain ó shoin agus cuirtear an ceud trí cinn atáim cun a innsint i dtaithige ann fós.
    Eirígheann gach aoinne go h-ana luath an mhaidin sin agus téigheann siad cómh mear is a bhíonn in a gcosaibh go dtí an tobar chun an ceud uisge do thógaint as mar creideann siad go mbíonn leigheas ar ghalar ann. Nígheann siad a n-aghaidh le drúcht na maidhne leis cun gal air na bliadna do coimead uatha.
    Tógann siad isteach píosa de ghlasra éigin chun a thaisbeáint go mbíonn tosnú an tSamraidh te againn.
    Bíonn na leanbhai ag bualadh a céile le n-eanntoga cun a céile d'ollmhú i gcóir an tSamraidh te.
    Tímcheall caogadh bliadhain o shoin ní crúdhadh aoinne i gCatharach ba a chómharsan an mhaidin ceudna mar do creideadar go mbainfaidhís rath na bliadhna de'n bhainne agus ná feadfhadh an
    Cáit Ní hÉigeartaigh
    Cathrach, Co. Chorcaí