Scoil: Clochar na Trócaire (Convent of Mercy)

An Sciobairín, Co. Chorcaí
Na Siúracha

siamsa aca san oidhche.
    Seo an fáth go mbíonn siad comh anuas ar an ndreoilín mbocht. Fadó nuair a bhí na saighdiúirí ar thóir Naoimh Stiopháin tháinigh an dreoilín anuas ar an dtor in a bhí Naomh Stiopháin i bhfolach. Thosnuigh sé ag cantain agus do chuala na saighdiúirí é agus do thánaghadar go dtí an tor agus do fuaireadar Naomh Stiopháin agus do mharbhuigheadar é.
    Tá sgéal eile leis i dtaobh an dreoilín, agus seo mar deireann na sean-daoine :-
    Nuair a bhí an Leanbh Íosa ag teicheadh ó Hearóid, chuaidh sé féin agus a mháthair agus Naomh Seósamh tré ghort in a raibh na fir ag cur cruithneachtan. Ar feadh na h-oidhche d’fhás agus d’aibig an cruithneacht agus ar maidin lá ar na mbárach bhí na fir á baint. Tháinig na saighdiúirí agus
    chuireadar ceist ar na fir oibre ar tháinigh an tighearna an treo seo agus cathain? D’freagadar gur thánaghadar nuair a bhíodar ag cur an cruithneacht sin. Bhí an dreoilín ag éisteacht agus d’osgail sé a ghob agus dubhairt sé “Is indé do thánaghadar an treo seo”.
    Nora Ní Airthnéadaigh
    Nóra Bean Uí Áirthnéadaigh