Scoil: Rinn Garóige, An Scibirín (uimhir rolla 16255)

Rinn Ghearróige, Co. Chorcaí
Máire, Bean Uí Chonaill

Agus goilidh lion mná.
    Do chuadhla mac Townshend an ráiméas (mar níor thuig sé aon Gaedhilg) Do ghlaodh sé ar fhear éigin chun Béarla do chur air agus nuair a fuair sé amach cad do bhí á radh aice do bhí athas air agus do thug sé píosa talmhan di gan aon cios air fhaid is a bheadh uisge san loch agus tá an fheirn ann fós agus níl ach tor aitinn amhaín ag fás ann anois.
  2. 2.
    About two miles east of Reengagora is a place called Creagh where a landlord by the name of Beecher lived long ago. His house is situated by the bank of the river Ilen. About one hundred yards from it, is a little house dark and dreary inside. In the Penal Days Catholics used be shut into this little house and left there to starve. Some were suffocated to death there. The house is still to be seen.