Scoil: Inis Arcáin, Dún na Séad (uimhir rolla 14065)

Dhá Ghníomh, Co. Chorcaí
Risteárd Mac Carrthaigh

1. Tighthe na Sean-daoine
    Cinn na dtighthe.
    Tuighe a b'eadh an príomh adhbhar cun cinn do cur ar na dtighthe fadó. Bíodh slinn aca uaireanta ach ba lannamh é. Gheibhidís na slinn as coireal a bhí ar an oileán agus iad sin atá ar an tSéipéal anois. Cuireadh na slinn sin ar an tSéipéal sa bliain 1834. Ó'nmharuigheadh slinn go Sasna ó an áit seo fadó.
    Solus na ndaoine.
    Úc éisc a úsáideadh an uair sin.
    Sábháileadh aesanna as na héisc agus cuireadh i rud éigin iad go dtí go mbíonn siad learghcha. Baineadh an taobh amuigh des na luacair agus usáideadh iad mar buaiceas. Ní raibh aon lampaí ag na daoine ach cuireadh i rud éigin ar a tugadh "slige".
    Sceal 1.
    Long ago the poor people's houses were built with clay, mortar, and stones and were thatched. They were mostly one-storeyed, but other houses were two storeyed and slated with slate.
        1. foirgnimh
    Teangacha