Scoil: Inis Arcáin, Dún na Séad (uimhir rolla 14065)

Dhá Ghníomh, Co. Chorcaí
Risteárd Mac Carrthaigh

1. Ainmhidhthe na Feirme
    1. Tugtar Beauty, Sukie, Rosie, Daisy, Darkie, Polly, Starri, Cannie, Molly, Nancy, mar ainmneacha ar na buaibh annso. Deireann na daoine a bhíonn ag a dtiomáint "habha, habha". Tugtar "Cow-house" ar tigh na mbó. Cuirtear gainamh agus aiteann mar casar fútha. Nuair a cuirtear na ba isteach i gcóir na hoidhche ceangaltar iad le téad ón a nadharca go dtí an falla, agus leis na ba maola cuirtear an téad mór timcheall a muinéal. Tugtar Cow's Rope ar an ceangal san. Nuair a bhíonn bó "breachy" cuirtear "crumurasc" uirthi, sé sin téad gearr ag dul ó a hadharca go dtí a cos. Cuirtear "buarach" ar na ba an fhaid is a bhíonn siad a gcrúidheadh ar eagla na dortóchadh sí an bainne. Ceangaltar na cosa deiridh cun an ceangal san do chur ortha. Uaireanta nuair a theipeann ar an gerumurasc cosc do chur leo, cuirtear mála ar a n-adharca cun an radharc do bhaint díobh. Crochtar cruidte capall taobh istigh de cró na mbó cun rath do thabhairt ar na buaibh.
    2. When a cow calves the hair of her udder is burned with a blessed candle and the sign of the cross is made over her back three times
    Teangacha