Scoil: Inis Arcáin, Dún na Séad (uimhir rolla 14065)

Dhá Ghníomh, Co. Chorcaí
Risteárd Mac Carrthaigh

Ar an leathanach seo

1. (1) Tugtar " The Garrison " ar an áit in a bhfuil mé im chomhnuidhe. Tá cúig tighthe ann. Tighthe cinn sluinne is ead iad. Bhí sé tighthe ann fadó.
    Tugtar "The Garrison" air mar tá sean-chaisleán ann fós gur le "Finghin the Rover" é. Tá sé ar an dtaobh thiar den oileán ós comhair Dún na Séad.
    ( Cecilia Ní Chonnchubhair do scríobhadh)
  2. "Naoi nGníomh " is eadh ainm mo cheanntar. Tá ocht togjtje amm anois. Ó Nualláin is eadh an sloinneadh is coitchianta ann. Tugadh an ainm sin air mar geall ar an méid talamh atá ann. Ní ach beirt sean-daoine ann go bhfuil Gaedhilg acu. Is féidir leo scéálta d'innsint i nGaedhiilg agus i mBéarla. Chuaidh mórán daoine go hAimeríocá ón áit.Tá an talamh an-gharbh ann. Ní aon aibhine nó locha im cheanntar.
    ( Máíre Ní Dhrisceoil, Naoi nGníomh do scríobhadh )
    Máire Ní Drisceoil
  3. " Cladach " a tugtar ar ainm mo cheanntair. Drisceoil is eadh an sloinneadh is coitchianta ann. Bhí mórán sean-daoine ann fadó go raibh Gaedhilg acu. Níl aon sean cabhlach san áit. Chuaidh mórán daoine go hAimeríocá fadó. Talamh an-gharbh atá ann agus níl aon chrainn ag fás ann. Tá loch beag im cheanntar, ach níl aon ainm air ná aon scéal in a thaobh.