Scoil: Inis Arcáin, Dún na Séad (uimhir rolla 14065)

Dhá Ghníomh, Co. Chorcaí
Risteárd Mac Carrthaigh

1. Áit-ainmneacha
    1. Tá carraig ar an dtaobh theas de'n oileán seo ar a tugtar "Poll a Chuppair". Chuaidh bád éigin suas uirthi uair amháin agus é lán de chuppair, agus sin é an fáth gur tugadh an ainm sin air.
    2. Tá áit i n-aice le sin ar a tugtar losacáin. Tugadh an ainm sin air mar bhíodh mórán éisc ag briseadh ann.
    3. Tá cuas ann leis ar a tugtar "Cuas Cam". Cuas beag is eadh é agus tá sé an-cham. Tá cnoc íseal ag dul síos go dtí an cuas.
    Áit ainmneacha eile mór thimcheall
    Cuas na gCac, Carraig na Seagaí, Carraig na long, Carraig Úna* (i mbéil "Coinne" atá an charraig sin) Carraig Slé, Cuas dubh, Cnocán na Radhairce, Faill na Crínse, Chuas ghorm, Gobín na locha, Oiléan na gColmóirí, Faill mhichíl, Páirc a' lín*, Gort na Claise, Rínn na Reatha, Cuas na nGabhar, Garraidhe thuaidh, Faill Fóidh, Cúisín a' geata, Cúisín Bó Feidhlim, Goirtín na Clabhrán, Tráigh Cú, Tobar a' Ghabha, Locán a' Túsa, Tráigh bhainnc, Cuas a' chapaill, Tobar a' Mhairtín, Bán Mór, Poinnte an Íascaire, Cuas [Daora?], An Urchar, Bannc a' Póna (The Pound Garden), Doc na Gainnimhe.
    * Carraig Mhóna (Mhúna)
    *Cuas na nGabar. Gabar= Iasc [Scuad?]