Scoil: Inis Arcáin, Dún na Séad (uimhir rolla 14065)

Dhá Ghníomh, Co. Chorcaí
Risteárd Mac Carrthaigh

solais beidh droch aimsear againn.
    9: Nuair a bhíonn carraigeacha Oileán na Draighnigh ag briseadh comhartha gaoithe aniar adthuaidh is eadh é.
    10: Briseann Tráigh Eoin Mhóir nuair a bheidh gaoth aniar againn.
    11: Nuair a bhíonn spéir dearg ar maidin beidh báisteach agus gaoth againn, ach nuair a bhíonn sí dearg san tráthnóna beidh aimsear breágh againn.
    12: Dá bhfeictheá na gaethe soluis ón tigh soluis atá ar Carraig Aonrach (Fastnet) ós cionn inis Cléire suas sa spéir beidh báisteach againn.
  2. Scéal 1:
    Sa bhliain naoi gcéad déag is a seacht déag bhí long (Alondra) ag dul ó Spáinn go Sasana agus bhí lasta mór aici. Bhí sí ag dul thar Oileán Dubhlainn (Kedge Rocks). Bhuail si i gcoinnibh carraige ann agus d'fhan sí ann ar feadh sé seachtmhain. Chuir amach fuireann an Alondra bád beag agus chuaidh ochtar acu isteach ann. Nuair a bhí siad ag dul fé dhéin an Oileáin Dubhlainn (Kedge Rocks) d'iompuigheadh an bád. Báthadh a raibh istigh ann