Scoil: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Chorcaí
Donncha de Búrca

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    do chuiridís síos corcán prátaí agus saucepan bainne agus sin é an breacfhast a bhíodh aca. Prátaí agus bainne a bhíodh aca airís igcóir an dinéir agus mbéidir píosa éisg róstaidhthe nó salann. Ní ithidís a thuille annsan ar feadh an lae. Do bhí trí fichid síbínn igCléire an uair sin. Daoine dob eadh na síbíní a bhíodh ag díol whiskey. Nuair a bhíodh na daoine ag obair sa pháirch do thagadh na síbíní cúghtha agus do cheannuighidís an whiskey uatha ar phingin a' gloinne. Do mháoluighedh san an tart a bhíodh ortha. Do thógaidís saoithí whiskey i reac an uair nó leis. Do ólaidís sáiste cnuic agus deocanna eile a deintí as na luibheanna a fhásann ar an gcnoc agus ar an dtalamh.

Cáit Ní Drisceóil
    Cumolán
    Inis Cléire
    ó Thomá Ó'Síothcháin, (75bl.)
    Cumolan
  2. Tá oileán las-muich de Chuan Dhún na Seadh agus sé an ainm atá air na Oileán Gúalainn. Tá leabaidh gearrtha isteach i gcarraig ann agus deirtear gur ann a chodail Diarmuid nuair a theith sé féin agus Gráinne ó Fhionn Mach Cúmhail. Tá faighil ar an dtaobh thiar de Oileán Cléire ar a nglaodtar Faighil Dhíarmuda. Deirtear gur ar bhárr na faighle seo ata Diarmuid curtha. Tá uaig fhada i bpáirch i nGort
    Cáit Ni Drisceóil
    Comalán, Co. Chorcaí